Activiteiten op leeftijd

Weet jij ook niet zo goed wat je nou het beste met je newborn, 3 maanden oude kleine of dreumes moet doen? Ik ken het gevoel en mijn partner ook. Er komen momenten en leeftijdspunten dat je niet zo goed weet wat je nou het beste aan je kleintje kunt bieden. Is het contact en knuffelen of is je kleine weer toe aan wat anders erbij zoals speelgoed en dan nog de vraag wat voor speelgoed en welke activiteiten?



Notitie; Sommige kindjes willen bijna alleen maar vastgehouden en opgetild worden. Zo ook mijn zoontje al 14 maanden is hij een kleef-aan-mama. Hier is niks mis mee. Het ene kindje ontdekt meer, het andere kindje is heel timide en zelfstandig, de andere lijkt wel niks te willen leren en zit/ligt liever op de grond en de ander leert heel snel, ontdekt veel een plakt aan je vast alsof hij/zij secondelijm is. Alles is goed en je kindje ontwikkelt zich op zijn/haar eigen manier en tempo en het enige wat wij kunnen doen is dit op een leuke educatieve manier stimuleren zonder druk. Mijn zoontje plakt echt de hele dag aan mij vast, wilt het liefste sinds de geboorte al bij mij zijn en is heel actief en leergierig maar het liefst samen met of nog beter- op mama. Kort gezegd elk kindje is anders dus maak je geen zorgen als je kindje iets nog niet doet of juist heel snel doet!

0-3 maanden.

Het allerbelangrijkste met deze leeftijd is dat je kleine zich veilig voelt en geborgen. Je kindje heeft net zoals jij een hoop te verwerken na de bevalling. Gun je baby hierom ook de rust die hij of zij nodig heeft en dan bij voorkeur lekker dicht bij jou zodat jullie aan elkaar kunnen wennen. 

Hoe speel je nou met je baby van een paar dagen á 12 weken oud? 

In het begin kan je met je kleintje op de arm lekker zachtjes wiegen in de armen en hem/haar bij je dragen en laten liggen. Als je tijdens de zwangerschap al eens liedjes neuriede of zong is dit ook een aanrader om erin te houden want niets is mooier en specialer als jouw stem die herkent wordt. 

Je kindje ziet jou nog niet zo goed van dichtbij en kan niet goed focussen op deze leeftijd, om jou gezicht ietwat te kunnen vormen is een afstand van 25 cm mooi, zo kan je kleintje jou het beste zien. Jouw gezicht is namelijk heel bijzonder om naar te kijken! De glimlach die je geeft, je ogen die liefdevol kijken en het geluid wat je maakt, waar komt dat vandaan? Na een paar weken leert je baby jou al te volgen door de kamer heen met de oogjes! Je kleintje leert de handjes te openen en al snel is jouw gezicht een van de mooiste en belangrijkste dingen om aan te raken en te ontdekken! Nog even en je kleintje gaat naar andere dingen reiken die hij/zij wilt aanraken. Jij bent voor nu nog het belangrijkste speelgoed om je kindje motorisch en emotioneel te laten ontwikkelen. Bij baby's die al interactie zoeken na een aantal weken kan je gekke gezichten gaan trekken, leg je kindje lekker op je schoot neer en trek een gek gezicht! Maak geluidjes en boots je kindjes geluidjes na om een gesprekje te voeren samen. Steek je tong lekker uit! Klap samen met zijn/haar handjes of voetjes. Alles is leuk om te ontdekken en samen te doen. 


3+ maanden.

Bewegende voorwerpen
Bewegende voorwerpen zijn nu heel interessant. Denk aan een muziekmobiel of een baby gym. Plaats ter hoogte van de buik boven je baby en laat hem of haar lekker ontdekken. Let er op dat je het hoog genoeg plaatst zodat je baby niet verstrikt kan raken in de touwtjes. En als je wel aanraak gelegenheid wilt bieden kan het lager maar zorg dan dat je er bij bent. 

Oefenen met vasthouden
Oefenen met vasthouden is nu ook leuk!
Geef je kleintje een zachte doek, knuffel of rammelaar en leer hem/haar ermee schudden door het samen te doen. Geef je kindje ook de tijd om zelf lekker te voelen en ervaren want dit zijn allemaal nieuwe belevenissen. Als je kindje goed kan en wilt vastpakken is steeds ietsje groter heel boeiend voor ze om te oefenen. Want hoe moeten we dit nu vast houden? Experimenteer met leuke kleurtjes en andere structuren zoals ruw, glad, hard, zacht, rond, vierkant enzovoort.

Met de handen en voeten spelen
Met de handen en voeten spelen is ook nog steeds leuk! Klap samen lekker met die handjes en voetjes. Breng de voetjes van je kleine naar zijn/haar neusje toe en laat hem of haar eens zelf naar de handjes en voetjes kijken die zijn namelijk onwijs interessant en mooi!

Geluidjes oefenen
Heb jij al een echte brabbelaar? Brabbel deze geluidjes dan na met je kleine! Leg hem/haar voor je op de grond, tussen je benen of op de bank op je schoot en ga samen een gesprekje voeren. Dit bevorderd de spraak van je kleine!
Brabbelt jouw kleintje nog niet? Dan kan het nog steeds leuk voor je kleintje zijn om een gesprekje te voeren. Articuleer goed en duidelijk en maak geluidjes. Laat goed je mond en de bewegingen zien dan komt het vanzelf via de andere kant ook ter sprake in de loop van tijd! 

Buikjes tijd / tummy time

Buikjes tijd ofwel tummy time genoemd is belangrijk voor de core en rugspieren van je kleintje. Deze moeten langzaam aan sterker worden zodat je kleintje straks gaat zitten. Neem dit niet te zwaar je hoeft je echt niet aan die 6 keer per dag 5 minuten te houden. Maar doe het wel af en toe op een leuke manier met je kleintje. Zo kan je er zelf tegenover gaan liggen en oefenen naar elkaar te gaan kijken om die nekspieren aan te sterken. Ook kan je een spiegeltje vlak voor/onder je kindje leggen. Ze vinden zichzelf namelijk onwijs interessant om te zien. Als je een graaier hebt kan het zelfs onwijs leuk voor hem/haar zijn om een speeltje vlak voor hem/haar te leggen zodat ze hier tegen kunnen brabbelen en deze proberen te pakken. 

 

Nog steeds is je kleintje geborgen houden en veilig laten voelen uiteraard een belangrijk punt in deze leeftijdscategorie. 


4+ maanden.

Kietelspelletjes
Heb jij al een plekje onder, op of achter  de voet, oksel, kin, zij, nekje, oortjes of knieholtes van je kleintje gespot die lekker aanraak gevoelig zijn? Speel dan samen een kietelspelletje zoals eentje met opbouw "daar komt een muisje aangelopen" je tikt met je vingers alsof je loopt over het lichaam naar het gevoelige plekje toe en kietelt daar zachtjes. Overdoe het niet, houd het wel leuk voor je kleintje het kan al snel teveel worden. 

Speelgoed aanpakken
Laat jouw kleintje al voorkeuren zien in speelgoed waar hij/zij het meeste naar reikt of kijkt? Hou het dan voor of naast je kleintje zodat je hem/haar goed leert objecten aan te pakken. Onwijs goed voor de motorische ontwikkeling en leuk natuurlijk dat favoriete speelgoedje mogen aanpakken. 

Proeven en aanraken
Misschien heb je al opgemerkt dat je kleine dingen in zijn/haar mond probeert te stoppen, dit wordt dé manier van ontdekken de komende maanden. Geef dan ook veilig speelgoed waarmee dit kan. Geen speelgoed waar iets af kan breken, losgedraaid kan worden of kleine voorwerpen die volledig in de mond passen in verband met verstikkingsgevaar. Bied je kleintje stofjes en speelgoed aan waarmee het kan en mag zodat hij/zij al die verschillende structuren op de tong en in de mond kan voelen op een veilige en verantwoorde manier. Ook de dingetjes aanraken met de handen en voeten kan voor veel kindjes leuk en bijzonder zijn. 

Bad spetteren of douche spetteren 
Houd jou kleintje van douchen samen of in bad gaan? Ga dan eens oefenen met spetteren. Begin uiteraard rustig en laat je kleintje zien hoe het werkt dan zal je kleintje het al heel snel zelf gaan doen want waar komen die spetters vandaan en hoe doe ik dat nou met mijn eigen handen en voeten? Al snel zal je kleintje enthousiast de hele badkamer onder gaan spetteren! Ook voor kindjes die niet van douchen of badderen houden is dit een hele goeie manier om toch in het water te willen op spelende wijze en de tijd wat meer te gaan waarderen. Introduceer het wel echt rustig vooral als je kleintje er al niet van houd want anders kunnen ze er van schrikken en al helemaal niet meer willen. 

Vliegtuigje spelen
Houd je kleintje boven je hoofd of voor je met goede ondersteuning van 2 handen en ga met hem/haar door de kamer heen of beweeg hem/haar van oven naar beneden. Pluspunten voor sound effects uit jouw eigen mond want die vind je kleine een leuke toevoeging! 

Boekjes kijken en lezen
Tegenwoordig hebben we onwijs leuke boekjes. En ja het ene kindje houd ervan en de ander is te ongeduldig maar het is het proberen waard! Laat je kindje in het boekje kijken en voelen. Lees het boekje voor. Dit is een hele mooie toevoeging voor het slapen gaan om in het bedtijd ritueel te voegen. Even een verhaaltje voor het slapen gaan en dan lekker slapen. Maar ook overdag kan zo'n boekje onwijs leuk, leerzaam en interessant zijn. Laat je kindje lekker zelf ontdekken en lees zelf lekker voor, doe de stemmetjes en emoties na en kijk hoe je kindje erop reageert. Soms voelt voorlezen voor een nieuwe ouder nog wat apart maar daar warm je echt snel in op als je het even probeert. Niks om je te schamen ;) Pluspunt het is onwijs goed voor de spraakontwikkeling van je kindje die alles als een spons begint op te nemen ondertussen.

Kiekeboe spelen
Kiekeboe spelen is een onwijze hit! Alle kindjes vinden dit spel eigenlijk wel leuk. Houd je handen voor je gezicht, trek ze snel weg en zeg kiekeboe! Dit kan op zoveel manieren. Ga achter de eettafel staan en kom vanaf de zijkant tevoorschijn en kiekeboe of vanaf boven de tafel uit. Hoe dan ook je kindje kan er onwijs van genieten en lachen. Soms kan je je kindje zelfs op een spannende en leuke manier laten schrikken dan komt er een AAH, andere brul of nerveuze giechel uit zijn/haar mondje. Dit is echt genot voor het oor van elke ouder. En het kan overal! binnenshuis, buitenshuis, op de verschoonmat, in de tuin enzovoort. 

Spiegeltijd samen
Je zult zien dat je kindje heel geïnteresseerd is in jou en zich/haarzelf. Heb je ergens een spiegel hangen? ga hier dan eens voor staan. Zo ziet je kindje jou direct naast zich of haarzelf maar ook ervoor! Hoe kan dat nou? En zich of haarzelf zien, wie is die andere baby? en waarom beweegt die net zoals mij? Uiteindelijk gaat je kindje de link leggen dat als hij/zij door de spiegel kijkt hij of zij jou kan zien maar ook als je kindje opzij kijkt ziet die jou weer! 

Lichaamsdelen pakken
Lichaamsdelen pakken is een hele goeie manier om je kindje woordjes te linken aan zijn of haar eigen lichaam. "ik ga jouw....." neusje pakken en tik de neus aan of pak de neus zachtjes. Ook dit zal weer resulteren in mooie lachgeluidjes en blije gezichtjes. Varieer dit met van alles.. voetjes, handjes, oortjes, kinnetje enzovoort. Je zult zien dat als je dit een paar keer gespeeld heb je kindje precies weet wat er gaat komen en misschien dit deel al speels gaat beschermen of begint te lachen. 

Liedjes en rijmpjes
Ookal kan jouw kleintje nog lang niet zelf praten begint hij of zij wel interesse te tonen in wat jij nou allemaal zegt. Mensen houden van ritmische geluiden dus zing eens mee met die liedjes en rijm die rijmpjes voor je kleintje! Dit is goed voor de ontwikkeling van de spraak en een leuke bezigheid samen. 


5+ maanden.

Speelgoed verstoppen
Leg je kleintje zijn of haar favoriete speelgoed eens onder dat doekje en kijk hoe hij of zij reageert. Laat de eerste keren uiteraard zien waar je het legt. Maar uiteindelijk kan je dit sneller gaan doen. Je kindje zal uiteindelijk het doek er weer vanaf trekken en zo kan je ook beter gaan verstoppen onder bijvoorbeeld een doos, of in groter speelgoed/voorwerpen dat je kleintje moet zoeken waar jij iets van hem of haar hebt neergelegd en verstopt. 

Rammelaar
Sommige baby's zijn er helemaal fan van andere niet. Test eens uit of je kleintje een rammelaar (voorkeur met geluid of balletjes die rinkelen) leuk vindt. Het hoeft geen over de top dure rammelaar te zijn een gewone houten is bijvoorbeeld voldoende. Rond deze leeftijd zijn ze fan van alles wat geluid maakt als ze het bewegen dus misschien vind jouw kleine dit wel iets!