Baby proof recepten

Ben jij ook een beetje radeloos en zoek je wat afwisseling van het broodje, de worteltjes, bietjes en steeds maar hetzelfde voor je kleintje als avondeten? Ik snap je helemaal wij hadden hetzelfde probleem. Nou heb ik soms wat vrije tijd aan de handen en heb ik besloten om te speuren en speuren en zelf creatief te doen met eten om zoveel mogelijk variatie aan ons zoontje te kunnen bieden.

Dit zijn in ons geval suiker en zout vrije recepten (behalve wat natuurlijk voorkomt in het product) wel heb ik hier ook recepten vermeld waar wel bepaalde suikers, zouten en kruiden in verwerkt zitten, deze kan je dus op eigen keuze toevoegen of weglaten. Wij gaan hier voor volle variatie, leuke kleuren en vormen om het eten zo leuk en lekker mogelijk te maken en onze kleine man alles te bieden wat er te bieden valt voor een uitgebreid smaakpallet!
Let op; Sommige advies leeftijden kunnen dus afwijken dat er een oudere leeftijd bijstaat aan de hand van toegevoegde producten die je ook weg kunt laten. Het gaat dus echt op basis van het recept wat ik hier weergeef.

Op deze pagina staan ontbijt & middageten inspiratie. Hieronder staat een lijst met fruit en groenten opties + hoe deze te serveren op welke leeftijd. En daaronder staan de avondeten inspiratie en recepten. 

Ontbijt & middageten.

Brood met belegkeuzes en fruit of groente opties.

Geschikte broodsoorten;

Lichtbruin brood

Fijn volkoren brood

Geschikte belegsoorten; 

Margarine - veilige gezonde optie door de plantaardige oliën. (Vitamine A, E en D)
Geprakte banaan. (Vezels, vitamine B6 en kalium)
Geprakte aardbeien. (Vitamine C en B11)
Geprakte avocado. (Vitamine A, B1, B2, B6, B11 C en E) 
Zuivelspread naturel.
100 procent pindakaas. 
Hummus (zonder toegevoegd zout)
De kleine keuken biologisch broodbeleg mango & pompoen. 
De kleine keuken biologisch broodbeleg aardbei & bietjes.
De kleine keuken biologisch broodbeleg perzik & wortel.
De kleine keuken biologisch broodbeleg zoete aardappel & appel.
De kleine keuken biologisch broodbeleg appel & dadel stroop.


Het beleg van de kleine keuken is na openen beperkt houdbaar. Als je kleintje het potje dus niet zo snel opeet of nog een kleine eter is, zou je kunnen overwegen om het in ijsblokvormpjes in te vriezen. Zo heb je straks kant en klare broodbeleg porties die langer houdbaar zijn.

*serveer bron -SolidStarts-.

Geschikte fruitsoorten; 

Banaan: 
6+ maanden; groot stuk aanbieden door de helft of lange plakken.
9+ maanden; groot stuk aanbieden door de helft of lange plakken.
12+ maanden; in stukjes aanbieden die comfortabel in de hand passen.
Appel: 
6+ maanden; gekookte appel door de helft.
9+ maanden; dunne plakken.
18+ maanden; heel serveren.
Druiven: 
6+ maanden; in partjes van 4 snijden. 
18+ maanden; door de helft snijden als je kind goed kan bijten, scheuren en niet alles zomaar meer doorslikt. 
Watermeloen: 
6+ maanden; in lange plakken snijden of een plak aanbieden met de schil eraan. 
9+ maanden; in stukjes aanbieden die comfortabel in de hand passen.
15+ maanden; in schijven aanbieden met de schil er nog aan. 
Galia meloen:
6+ maanden; in lange platte plakken bieden.
9+ maanden; in stukjes aanbieden die comfortabel in de hand passen.
18+ maanden; in dikkere plakken aanbieden. 
Aardbeien: 
6+ maanden; heel aanbieden als ze zacht en rijp zijn.
9+ maanden; in plakjes aanbieden.
Blauwe bessen:
6+ maanden; koken of goed kapot pletten zodat het klein wordt.
9+ maanden; pletten.
Bramen: 
6+ maanden koken of goed kapot pletten zodat het klein wordt
9+ maanden; in partjes van 4 snijden.
Frambozen:
6+ maanden; goed kapot pletten zodat het klein wordt. 
9+ maanden; plat drukken.
Mango: 
6+ maanden; in lange repen aanbieden of de pit met het grootste deel vrucht verwijderd om op te sabbelen. 
9+ maanden; in lange repen aanbieden of in stukjes aanbieden die comfortabel in de hand passen. 
12+ maanden; in stukjes aanbieden die met de hand gepakt kunnen worden of op de vork geprikt. 
Peer:
6+ maanden; gekookte peer door de helft.
9+ maanden; in stukjes aanbieden die comfortabel in de hand passen. 
12+ maanden; heel aanbieden met of zonder schil als ze rijp en zacht zijn. 
Kiwi:
6+ maanden; heel of door midden bieden.
9+ maanden; grote stukken aanbieden.
12+ maanden; in stukjes aanbieden die comfortabel in de hand passen.

Geschikte groenten soorten.

Komkommer:
Paprika:
Tomaat:
Courgette:
Aubergine:
Wortel:
Sperziebonen:
Snijbonen:
Doperwten:
Broccoli:
Bloemkool:
Asperge:
Ui: 
Aardappel:
Rode bieten: 
Prei:
Pastinaak: 
Zoete aardappel:

Fruit is voor zowel jou als je kind belangrijk om dagelijks binnen te krijgen en lekker te variëren met de verschillende soorten. Geef het lekker als tussendoortje of naast het broodje. Hierboven heb ik een lijstje gemaakt zodat het overzicht voor jou lekker makkelijk blijft! Groenten zijn ook essentieel en bevatten veel mineralen en vitamines die je kindje op dagelijkse basis nodig hebt. De manier waarop je het kan aanbieden staat achter elk soort omschreven op basis van leeftijd. Voor een eventueel vitamines en mineralen overzicht heb ik een aparte pagina. Klik op onderstaande button om deze in te zien.  

 


Avondeten.


Boerenomelet.

Benodigdheden;

- 1/2e bosui

- 1/2e paprika

- snufje bieslook

- 1 ei

- 1/2e witte ui

- olijfolie extra vierge 

Snijd de bosui, paprika en witte ui klein en klop je ei stuk. Doe je ei in de pan en doe de groenten erdoorheen. Spreid vervolgens de bieslook eroverheen en bak je ei gaar. 

In dit recept kan je ook gemakkelijk koemelk (12+ maanden) of moedermelk toevoegen.

 

* 6+ maanden 


4 groente stamppot van haricots verts, wortel, broccoli en doperwten.

Benodigheden;

- doperwten
- 2-3 aardappelen

- zakje of stronkje broccoli

- 1 wortel

- mager rundergehakt 

Snijd de broccoli en haricots fijn, rasp de wortel schoon en maak deze klein, schil de aardappel en snijd deze klein en breng ze alle aan de kook. Het kan in principe allemaal in dezelfde pan omdat het toch later in smaak gaat overlopen. Kook ondertussen ook de doperwten gaar als deze dat nog niet zijn afhankelijk van de soort die je hebt gehaald. Controleer of alles gaar is en haal het dan van het vuur af.
Maak je pak gehakt open en rol er een balletje uit. Je kan hier eventueel kruiden naar keuze aan toevoegen, denk aan gehaktkruiden of paprika kruiden en een beetje peper. Net wat je wilt. Bak deze vervolgens gaar in een drup olijfolie. Je zou er ook een burgertje van kunnen maken. Ik serveer het hier door de stamppot heen in kleine stukjes zodat eens in de zoveel hapjes een lekker extraatje bevat, maar je kan het er natuurlijk ook naast serveren. 
Stamp als je bal/burger bijna gaar is de aardappel goed fijn als puree en voeg er dan de fijne stukjes broccoli, wortel, doperwten en haricots verts in en roer het goed door. 
* De rest van het gehakt zou je uiteraard kunnen invriezen. 
Vervolgens kan je de stamppot serveren!

 

Als je kindje wat ouder is en je dit graag wilt bieden zou je ook de jus van het balletje/burgertje door de stamppot heen kunnen roeren!

 

* 6+ maanden


Groente muffins. 

benodigdheden;  

- 3 eieren 

- 1/2 paprika 

- een handje spinazie 

- een snufje Italiaanse kruiden 

- een muffinvorm  

- een blender  

Circa 9 stuks. 

Bak de spinazie in een pan en knijp het resterende vocht uit de gebakken spinazie. Verhit de oven op 180 graden en snijd de paprika ondertussen fijn. Stop vervolgens de spinazie, paprika, 3 eieren en de kruiden in de blender. Mix tot alles fijn is. Giet het mengsel vervolgens in je muffinvorm.  
Zet je vorm in de oven voor 25 minuten en controleer of de binnenkant gaar is door er met bijvoorbeeld een saté prikkertje in te prikken. Als deze geen residu achterlaat zijn ze goed! 

Het fijne is je kan er met de tijd zelf aan toevoegen wat je wilt en/of lekker vindt! Je kan eindeloos variëren met de soorten groente. 

Geef je kleintje in het begin echter nog niet teveel spinazie. 

Zodra de muffins afgekoeld zijn kan je deze ook invriezen in een bakje of zakje!

* 9+ maanden 


Kleurrijke rode bieten of wortel wraps met zoete aardappelspread. 

Benodigdheden;  

- rode bieten of wortel wraps (normale kunnen ook) 

- 1 zoete aardappel (oranje) 

- olijfolie (extra vierge) 

- 2 handjes bladspinazie 

- +/- 100 gram dunne plakken kip (vers, geen beleg bij voorkeur) 

- feta kaas om te verbrokkelen (indien gewenst) 

- een snufje paprika poeder 

Circa 3 stuks. 

* Schil de zoete aardappel en snijd deze in kleine blokjes. Spoel ze even om en breng deze vervolgens aan de kook in een klein laagje water. Als je verse kip hebt gehaald kook je deze, of bak je deze ondertussen. Gerookte kip of beleg kan ook alleen hier zit dan wel zout in. Haal vervolgens de aardappelblokjes van het vuur af en giet het water af. Prak de aardappel fijn en doe er een scheutje olijfolie en de paprikapoeder bij, roer dit goed door. Je spread is nu klaar. Zet de bakpan op het vuur en verwarm de wraps hier om en om voor een aantal seconden in. Nu kan je de wraps gaan beleggen. Je spreid de zoete aardappelspread egaal over de wrap heen, dit is makkelijk met de vork waarmee je net geprakt hebt. Leg vervolgens de kip verspreid over de wrap heen en tot slot leg je de spinazie op de wrap. Ik leg altijd overal een blaadje maar niks over/op elkaar. Haal de grove steeltjes van de spinazie af zodat je alleen het blad gebruikt. Indien gewenst kan je voor extra smaak een beetje feta toevoegen als je kindje al wat ouder is of als je geen anti toegevoegde zout en suikers met je kindje volgt. Je kan het voor nu ook nog lekker weglaten. ;) 
 

Rol de wrap op en snijd in stukjes of zoals je wenst te serveren. 

Hier is dit recept een topper. Een onwijze kleuren bom met paars, groen en oranje waar ons zoontje van geniet. Voor de volwassenen onder ons die graag een hapje mee eten zoals wij, je kan de spread voor jezelf op smaak brengen met zout en peper naar wens voor jezelf! En uiteraard lekker de feta toevoegen als je hiervan houd anders is de spread erg dof en zacht van smaak. Ik raad zelf aan om voor de kleintjes de feta nog lekker weg te laten i.v.m. zouten.  

Geef je kleintje in het begin echter nog niet teveel spinazie. 

* 9+ maanden 


Indiase curry.

Benodigdheden;

- 1 aardappel

- 1/4e bloemkool 

- 50 gram snoeptomaatjes

- 1/4e witte ui

- 1 teentje knoflook

- snufje komijn

- snufje gemalen koriander

- snufje paprikapoeder

- snufje kurkuma

- snufje zwarte peper

- kwart bouillonblokje (bij voorkeur minder zout variant)

- 50 ml kokosmelk

- eetlepel olie 

- (Zilvervlies rijst)

 

Schil de aardappel en snijd deze in stukjes en snijd de bloemkool in roosjes. Verhit de olie in een (wok) pan en voeg alle kruiden toe. Bak de kruiden kort op zacht vuur zodat de geuren goed vrijkomen. 

Snijd de knoflook en ui fijn en voeg deze toe in de pan. Bak alles 2 minuutjes op laag vuur.  Snijd vervolgens de cherrytomaten in partjes en voeg deze toe in de pan. Laat het vuur laag zodat het vocht uit de tomaatjes komt en laat het even lekker sudderen. Voeg hierna de bloemkool en aardappel toe. Versnipper vervolgens het bouillonblokje boven de pan en voeg een klein laagje water toe. Giet hierna de kokosmelk in de pan. Zorg ervoor dat de aardappelen en de bloemkool net onder het vocht staan. Breng dan het geheel aan de kook en laat de curry +/- 20 minuten doorkoken tot de aardappel en bloemkool zacht zijn. Vervolgens is de curry te serveren met een portie rijst.

* 12+ maanden 


Kip met rijst, sperziebonen en jachtsaus.

Benodigdheden; 

- 30 gram rijst 

- 50 gram sperziebonen

- 50 gram kipfilet

- zakje jachtsaus (alleen water toevoeg variant, bij voorkeur minder zout)

- olijfolie 

 

Snijd de sperziebonen in stukjes van circa 2 cm lang en verwijder de kontjes. Zet je pan met water op het vuur en doe de sperziebonen hierin. Laat koken tot de sperziebonen gaar zijn, dit kan je controleren door even met je vork erin te prikken. Snijd ondertussen je kip in kleine stukjes en bak ze in je pan met olie gaar. 
Zet ondertussen de rijst op het vuur en laat deze ook beetgaar worden. 
Als de kip gaar is en de sperziebonen ook gaar zijn dan giet je de sperziebonen af en voeg je ze toe in de pan waar je de kip gebakken hebt. Voeg vervolgens water toe in de pan (de hoeveelheid staat aangegeven op het zakje- let op je hebt niet het hele zakje nodig voor een kleine portie dus pas de hoeveelheid water hierop aan) en voeg vervolgens de poeder van het zakje toe. Het zal in het begin wat waterig zijn en dikt in naarmate je het doorroert en laat sudderen op het vuur. Als de saus de gewenste dikte is kan je het vuur uitzetten. Giet de rijst af en serveer de rijst op een bordje en leg hierover het mengsel van saus, sperziebonen en kip uit. Laat het uiteraard even afkoelen of blaas even, rijst isoleert dus blijft eronder vrij warm en dat is natuurlijk niet fijn aan die kleine vingertjes!

* 12+ maanden