Moedermelk recepten
Wist je dat je met moedermelk tegenwoordig heel veel meer kunt doen als invriezen voor later, aanbieden in de fles of direct uit de borst voeden?
Er zijn tegenwoordig talloze héérlijke recepten voor jouw baby en deze ga ik hier voor jullie delen!
Mijn streef is een zoveel mogelijk zout en suikervrije basis met zo min mogelijk chemicaliën. Mijn recepten zijn dus op natuurlijke, biologische en volkoren basis. Je kan zelf natuurlijk altijd wat anders kiezen als jij je kleintje dit wel geeft! :)
Bananenpannenkoekjes met moedermelk.
Benodigdheden;
- 1 banaan
- 1 ei
- 15+ ml moedermelk (meer mag altijd als je dit wilt hou er alleen rekening mee dat je het niet te waterig maakt)
Prak de banaan in een kommetje, dit kan gewoon met een vork. Voeg vervolgens het ei en de melk door en meng het weer goed door. Zet je pan op het vuur en voeg hier een klein laagje olie in toe (olijfolie) of een andere natuurlijke olie. Schep vervolgens de eetlepel vol en giet deze in de bakpan. (poffertjespan vul je dus de gaatjes op) Laat tussen elk pannenkoekje wat ruimte zodat ze niet aan elkaar hechten en makkelijk te draaien zijn. Houd het vuur laag tot middel-laag en draai de pannenkoekjes om wanneer ze solide worden en je ze in de pan heen en weer kunt schuiven. Al zijn je pannenkoekjes klaar heb je bite-sized ontbijt of avondeten voor je kleintje om te serveren.
Let op dat je geen mix in de koelkast zet en alles opbakt. Banaan behoud de eigenschap om snel beurs te worden en kan je dan niet meer gebruiken. De pannenkoekjes zelf kan je invriezen voor later gebruik! Ze zijn dan nog net zo lekker. Doe dit in een vershoudzakje waar je goed de overtollige lucht uitgehaald hebt en laat de pannenkoekjes uiteraard eerst even afkoelen voordat je ze in het zakje stopt en invriest. Is het voor de dag erna? Stop ze dan in een zakje of bakje en bewaar ze in de koelkast.
Naarmate je kindje ouder wordt zal hij/zij meer gaan eten, hier is dit recept echt een hit en wordt het bijna elke week wel een keer gegeten! Alleen gebruik ik ondertussen al 3 bananen enzovoort voor 2 porties.
* 6+ maanden
Appel pannekoekjes met moedermelk.
- 1 appel
- 1 ei
- 15+ ml moedermelk (meer mag altijd als je dit wilt hou er alleen rekening mee dat je het niet te waterig maakt)
Rasp de appel fijn zodat je een soort moes met sap combinatie krijgt boven een schaaltje of kommetje (als je kindje ouder is kan je kleine schijfjes toevoegen i.p.v. raspen) Voeg vervolgens het ei en de melk door en meng het weer goed door. Zet je pan op het vuur en voeg hier een klein laagje olie in toe (olijfolie) of een andere natuurlijke olie. Schep vervolgens de eetlepel vol en giet deze in de bakpan. (poffertjespan vul je dus de gaatjes op) Laat tussen elk pannenkoekje wat ruimte zodat ze niet aan elkaar hechten en makkelijk te draaien zijn. Houd het vuur laag tot middel-laag en draai de pannenkoekjes om wanneer ze solide worden en je ze in de pan heen en weer kunt schuiven. Deze variant van pannekoekjes zal wat brozer zijn als met banaan. Door het sap van de appel zal het iets minder goed aanhechten, houd hier dus rekening mee. Al zijn je pannenkoekjes klaar heb je bite-sized ontbijt of avondeten voor je kleintje om te serveren.
Let op dat je geen mix in de koelkast zet en alles opbakt. De pannenkoekjes zelf kan je invriezen voor later gebruik! Ze zijn dan nog net zo lekker. Doe dit in een vershoudzakje waar je goed de overtollige lucht uitgehaald hebt en laat de pannenkoekjes uiteraard eerst even afkoelen voordat je ze in het zakje stopt en invriest. Is het voor de dag erna? Stop ze dan in een zakje of bakje en bewaar ze in de koelkast.
Naarmate je kindje ouder wordt zal hij/zij meer gaan eten, hier is dit recept echt een hit en wordt het bijna elke week wel een keer gegeten! Alleen gebruik ik ondertussen al 2-3 enzovoort voor 2 porties.
Pasta met moedermelk. (invriesbare voorraad)
Benodigdheden;
- (biologische volkoren) pasta
- 1 courgette
- 1 verpakking trostomaten
- gezeefde tomaten blokjes (zonder toegevoegde zout en suikers)
- snufje Italiaanse kruiden
- 300 gram gehakt
- 2 paprika's
- 50+ ml moedermelk
- blender
Verder kan je eigenlijk alle rest groenten die je over hebt er in doen, denk aan die 2 wortelen die je nog hebt liggen, je vergeten restje spinazie in de koelkast et cetera.
Spoel de pasta om (gebruik bij voorkeur Penne, fusilli of rigatoni in verband met dat deze makkelijk vast te pakken zijn voor je kleintje) en breng de pasta aan de kook.
Snijd de courgette in kleine stukjes (schil mag erop blijven) en doe deze in de blender, doe hetzelfde met de tomaat. Snijd de paprika's open en verwijder de zaadlijsten en snijd vervolgens ook de paprika's klein en stop deze in de blender. Maal alles fijn tot een papje en voeg de Italiaanse kruiden en gezeefde tomaten toe, herhaal en blend. Als alles fijn is giet je de saus over in een pannetje en laat je deze zachtjes warm worden. Blijf de saus goed doorroeren, het mag een beetje borrelen zodat er wat vocht uit gaat maar laat het niet extreem "koken"
Rul ondertussen het gehakt gaar.
Als je saus naar wens is qua indikken kan je de gehakt en saus bij elkaar voegen, ondertussen kan je ook de pasta afgieten. Nu kan je de moedermelk toevoegen aan de saus met gehakt, vervolgens roer je deze weer door en giet je de pasta ook in je pan met saus en gehakt. Roer alles door zodat het mooi verdeeld is.
Zodra het niet meer heet aanvoelt is het klaar om te serveren.
Dit recept is heel gemakkelijk in te vriezen! Als je bakjes of zakjes gebruikt giet hier dan een portie in en stop het in de vriezer zodra het is afgekoeld. Bij de eerste keer met vers maken kan je kijken hoeveel je kindje er van eet en vervolgens kan je die porties +/- invriezen. Hou er rekening mee dat na het ontdooien van een portie de verse saus wat dik zal zijn en droger oogt aan de bovenkant en onderop een laagje vocht vormt, dit komt door de dikkere structuur van de groenten. Als je het bakje ontdooit, opwarmt en je gaat het serveren roer het dan even goed door, dan heb je weer een mooie zachte saus zoals eerst! Giet het dus niet af! Dit vocht heb je nodig voor je saus.
Dat mijn zoontje net 6.5 maand was haalde wij hier zo'n 10-12 porties uit. Ondertussen is hij bijna 14 maanden en is dit nog steeds een favoriet.
* 6+ maanden
Avocadopapje met moedermelk. (baby guacamole)
Benodigdheden;
- 1 avocado
- 20+ ml moedermelk
Snijd de avocado open, verwijder de pit en schil de avocado. Prak de avocado vervolgens fijn samen met de moedermelk en voilà een lekker romig avocadopapje kant en klaar om te serveren!
* 6+ maanden
Bananenijs met moedermelk.
Benodigdheden;
- blender
- diepvrieszakje
- 1/2e banaan
- 30 ml moedermelk
Snijd de banaan in schijfjes en stop deze in een diepvrieszakje voor minimaal 2 uur in de vriezer. Haal ze er vervolgens weer uit en stop het in de blender, voeg de moedermelk toe en mix het tot een glad mengsel. Nu is je bananenijs klaar om geserveerd te worden, of in de vriezer bewaard te worden. (doe dit dan wel gelijk weer terug in de vriezer)
Heb je een ouder kindje of een kindje wat al goed vast pakt kan je het mengsel na het mixen ook in ijsvormpjes stoppen.
Dit is overigens een geweldig recept voor doorkomende tandjes!
Uiteraard is dit recept heel makkelijk te variëren en kan je dus ook aardbeien ijs of mango ijs enzovoort maken!
* 6+ maanden
Aardappelpuree met moedermelk.
Benodigdheden;
- 2-3 aardappelen
- 20+ ml moedermelk
Schil de aardappel en snijd deze in stukjes, was ze vervolgens om met water. Breng de aardappel hierna aan de kook en kook ze totdat ze gaar zijn en je er met gemak met een vork in kan "prikken". Giet de aardappelen vervolgens af, prak ze met een vork of een aardappelstamper, net wat je zelf fijner vind werken en prak de moedermelk erdoorheen tot je de gewenste structuur hebt. Let op voeg beetjes moedermelk toe zodat het niet te waterig wordt!
* 6+ maanden
Scrambled eggs met moedermelk.
Benodigdheden;
- 15-20 ml moedermelk
- 1 ei
- olijfolie
Kluts je eitje en voeg de moedermelk toe. Verhit de olie in de pan en doe het eimengsel in de pan. Blijf al roerend het eitje opbreken en laat deze gaar worden. Het mag best nattig blijven dit is voor je kleintje lekkerder let er dus op dat je het niet helemaal uitdroogt tijdens het bakken, zorg echter wel dat het ei klaar en dus niet meer rauw.
Dit is overigens ook lekker op een broodje te plakken met een beetje boter als je wat beleg variatie zoekt!
* 6+ maanden
Havermoutpap met moedermelk.
Benodigdheden;
- 25 gram havervlokken
- 200 ml water
- 20+ ml moedermelk
Maal de havervlokken in een blender, breng vervolgens het water aan de kook en voeg de gemalen vlokken toe. Zet het vuur laag op voor 10 minuten en laat het sudderen. Roer af en toe met een lepel door en wacht af tot je een dikkere pap krijgt. Haal het vervolgens van het vuur af en voeg de moedermelk toe tot zoveel jij toe wilt voegen of het de gewenste structuur heeft. De moedermelk is belangrijk om pas van het vuur af toe te voegen. Als je dit eerder doet zal een groot deel van de nuttige stoffen uit je melk verloren gaat doordat het op een hoge temperatuur gebracht wordt, houd hier dus rekening mee.
Je kan het warm zowel als koud serveren, let wel op de temperatuur als je warm geeft na bereiding voor het serveren uit.
I.V.M het toegevoegde water is dit recept voor mij niet geschikt vanaf 6+ maanden en ga ik uit van een oudere leeftijd.
* 9+ maanden
Smoothie met moedermelk.
Benodigdheden;
- 100 gram bevroren fruit naar keuze
- 1/2e banaan
- 30 ml moedermelk
- extra toevoeging (afhankelijk van leeftijd); groene kool, enkele blaadjes basilicum of spinazie
Mix alles in een blender. Is de smoothie nog niet dik genoeg? Voeg er dan nog wat fruit aan toe, is hij te dik? voeg er dan nog wat moedermelk aan toe. Vervolgens kan je de smoothie serveren.
* 9+ maanden